Fotoğrafları için tıklayınız !




Yurt dışındasınız. Sabah kalkıyorsunuz. Gayet geçiştirme bir şekilde birşeyler yerken Türkiye'de ve dünyada olan biten olayları merak ediyorsunuz ve internetten günlük olarak takip ettiğiniz gazetelerden birisinin sayfasına giriyorsunuz. Karşınıza çıkan şok gelişmelerden birinde bir zamanlar "bayan bacak" olarak anılmış ünlü bir bayanı üçüncü kocasından bir zamanların "başarılı" haber sunucusunun kurtarmış olduğunu öğreniyoruz. Aynı sayfada aşağılara doğru yol aldıkça "baş döndüren reklam afişleri", "ünlülerin hiç görmediğimiz halleri" gibi diğer "haberleri" de bulmak mümkün.

Amerikayı yeniden keşfetmek gereksiz olduğu için daha önce adlandırıldığı şekli ile "seksi fotoğrafları için tıklayınız gazeteciliği"ni internet üzerinde "haber" verdiğini iddaa eden birçok sitede görmek mümkün. Özensiz bir resim, altına birkaç satır "haber" ve sonrasında ise ilgili kişinin konuyla ilgili-ilgisiz birçok resimleri.

Diğer bir nokta ise içeriği olmayan, haber değerini geç, hiçbir değer taşımayan, birkaç kelimeyi biraraya getirirerek yapılmış basit cümlelerin bize önemli bir haber gibi sunulması. Televizyonda "x hayvanat bahçesinin bir konuğu var bugunlerde" tarzı bir karşılığı olan, gerçekte ise "ee ?" den öte bir tepki verilemeyecek habercikler. Bunlar öyle bir şekilde sunuluyor ki bize, aynı şeyin farklı farklı soslanıp insanın karşısına konulması gibi, tekrar tekrar geliyor karşımıza.

Ve biz bunları okuyoruz, resimleri için linklerine tıklıyoruz, sonra yüzeysellikten dem vuruyoruz, televole kültüründen dem vuruyoruz.

Yanlış anlaşılmasın, internet adı verilen bu kaosda herkez istediği hertürlü materyali koyabilir, bunu değerlendirebilecek bir merci de değilim. Haz almıyorsam gayet de girmem olur biter. Ama haber yaptığını, saygın olduğunu iddaa eden, gündeme yön veren, kamuya karşı sorumlu davranması gereken bazı kurumlar var. Taşıdıkları marka değeri nedeni ile hergün binlerce insan tarafından tıklanan sayfalar var. Buralara girdiklerinde özensiz bir şekilde hazırlanmış, birbirinden sığ haberlerle karşılaştıklarında, kendilerine sunulanın boş küme olduğunu fark ettiklerinde eleştirebilme hakları oluyor. Ve herkez gibi ben de bu hakkımı kullanmak istiyorum, o sayfalarda bir şeylerin değişmesi ihtimalini gördüğümden değil en azından bu yazıyı okuyan birkaç kişi olursa bu kurumlar ve saygınlıkları hakkında bir kez daha düşünebilmeleri açısından.

Bu sayfaları hazırlayanların ve buna onay verenlerin vizyonları yoktur desem, desem bunu mesela, sizce ne kadar yanılırım ?

1 yorum:

Gökhan Kalkan dedi ki...

Çok güzel bir konuya değinmişsin. Türkiye'de internet gazeteciliğinde artık bu bir mutlaklık kazandı. Yani her gazetenin "Seksi fotoğraflrı için tıklayınız" bölümü var. "Neden?" sorusu sorulduğunda, ilgili kişilerin vereceği cevabı duyar gibi oluyorum. Arz-talep meselesinden dem vuracaklar, yani insanlar istemese biz de yayınlamazdık hesabı.

Yıllar içinde televizyonlarımızdaki ve gazetelerimizdeki ters evrime bakın. Sabahları yayınlanan kadın programları, abidik gubidik yarışmalar, birbirinin kopyası ucuz magazin haberleri. Halk istiyor bahanesine sığınmaları onların vasat kurumlara dönüştüğü gerçeğini değiştimiyor.