Tayfun Güneyer - Ne? Sendromu


Tayfun Güneyer'i isim olarak bilmiyor olabilirsiniz. Yılan Hikayesi, Beşik Kertmesi adlı başyapıt(!) dizilerin senaristi, Şans Kapıyı Kırınca ve Keloğlan Kara Prense Karşı adlı deneysel sinema filmlerinin yönetmeni.

Bu adamın eşsiz bir espri anlayışı olduğu kannatindeyim. Adamın yıllardır eserlerindeki diyalogları iki şekilde cereyan etmiştir. 1.tür:

- X Y Z W.

- Ne, X mi? (X; Y veya Z olarak değişebilir.)

2.tür de şöyle:

- A B C.

- A B mi C?

Bu büyük deha, diyalogları ikili monolog haline getirebilmiş ilk insandır. Yukarıdaki iki türü bazen birleştirir, bazen W'yi X'n yerine koyar, arada "nası yani yaa?" soru cümlesini katar, ama hep yaptığı bir şey vardır ki; insanları gülmekten bir daha hiçbir şeye gülemeyecek hale getirir. Böyle insanlar oldukça Türkiyemiz sanattaki yerini iyice sağlamlaştıracak, "Ne Mutlu Türküm Diyene!" olacak insanlar.

Ha unutmadan, Zailm diye de mükemmel bir dizisi vardı, herkesin izlemesini tavsiye ederim. Bazı insanlar yetenekli doğuyor.

5 yorum:

Kenny Constantine dedi ki...

Aynı isimde olan farklı bir "ne" sendromuna da değinmeni bekliyoruz. Yılan hikayesineki "e be köylü güzeli e be köylü güzeli" diyalogları bu dehaya ait olabilir.

Ha bu arada üstadın en büyük projesini es geçmişsin : Çarli

kaynak da verelim :
http://www.sinematurk.com/film_genel/7489/Carli-is-Basinda http://tr.wikipedia.org/wiki/Tayfun_G%C3%BCneyer

Kenny Constantine dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Kenny Constantine dedi ki...

Ayrıca kafayı sert bir zemine sürterek kıvılcım çıkartmak esprisini keşfeden adamdır.

Gökhan Kalkan dedi ki...

Diğer "ne" sendromunu böle kısa geçemem ama,makale lazım onun için:)

Sen çarli desen de,ben hala ustanın en yaratıcı projesinin "Keloğlan Kara Prens'e Karşı" olduğunu savunuyorum. IMDB'de de ispatlanmış bir durum bu.

http://www.imdb.com/title/tt0470833/

Kenny Constantine dedi ki...

bence tartışmaya açık.ama imbd de user commets bölümüne de kesinlikle bakmalı.

"If you really wanna see a bad movie, you have to watch this. Trust me, you'll wonder how a human being can make such a stupid thing."

ve favori bölüm ;

"We have a 50 year man, with wrinkles on his forehead, acting as a teenager. A belly dancer, who do not have any idea about acting, playing as a princess. I'll describe her performance with just one word: "miserable". And the script?!?!? It seems like written by a 10 year old boy. What can I say? Keep away!!!"